Film Gröndal

Film-logga

På 1950-talet växte och moderniserades Stockholms ytterområden. Gröndal var en av de stadsdelar som 1952 blivit en grönskande oas med nyskapande arkitektur. 

Många av de gamla hyresvillorna revs för att lämna plats år modern arkitektur som stjärnhus och terasshus. 

Kända Gröndalsbor är ishockeyspelaren Roland ’Rolle’ Stoltz och juristen och deckarförfattaren Jens Lapidus som är uppvuxen i Gröndal.

SF-reportage kring ett intressant samhällsbygge. Arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius skapade den nya stadsdelen vars mark köptes av byggmästare Olle Engkvist. Speaker Nils Jerring. (Copyright SVT/UR/Tevearkivet)


Trekantenbadet

Vid det nordvästra hörnet, i Gröndal, ligger Trekantenbadet, som invigdes 1972. Badet har en liten sandstrand och en stor grässlänt att sola på. Det finns en flytbrygga och en utomhusdusch.

Värdshusvraket i Gröndal

Det är ett mycket intakt vrak, vraket är ca 20 - 25 meter långt. Strax bredvid på vrakets styrbordsida ligger en pråm, ca 10 x 4 meter. Vilket vrak det rör sig om är idag okänt. En teori är att det rör sig om ”MERCHANT" som ska ha sjunkit i området 1971 under bogsering.Copyright © 2003 - 2024 All Rights Reserved Utkiksbacken21.sE