Trekantens byalag ordnar med båttur och utställning den 2 juni 1976.


Inte ens ett väder för yllevantar och öronlappsmössor kunde hindra folk från att ta sig en titt på utkiksbacken på Kristi Himmelsfärdsdagen. 

500 Gröndals-älskare ställde upp på den båttur, utställning och promenad som DN förort och trekantens byalag ordnat.

Det var bara picknicken som frös inne. Färjeförbindelsen mellan gamla Flottbron vid Hornstull och Sannadalsbryggan i Gröndal levde upp för en dag. 

Ombord fanns Stig Wååg barnfödd i kvarteret. Han pekade ut gamla järnvägsverkstäderna, vin- och spritcentralen på Reimers holme och alla andra arbetsplatser längs Liljeholmssundet där Gröndalsborna arbetat förr och nu. 

Här låg tre brädgårdar i rad bland annat Erik Nordströms. Hit kom lastfartygen från hela norrland med trävirke. 

Och här där båtbyggeriet ligger fanns stallet för hästar som drog trävarorna och allt annat som fabrikerna producerade.


Idag undrar folk över de mängder hästar som fanns på den tiden. De glömmer vilka mängder av bilar det finns nu. Vid Sannadalsbryggan stod socialdemokraterna och trekantens byalag och tog emot. 

Socialdemokraterna som inte hörde till utflyktsarrangörerna delade ut flygblad.

”Om det går att bevara husen i kvarteret taljan och ändå bygga tillräckligt med bostäder för att bevara Gröndal som en levande stadsdel, då är vi socialdemokrater beredda att arbeta för det” stod det.

Ett till intet förpliktigande besked tyckte byalagen. 

Träffpunkten för utflyktens deltagare blev inte picknick-berget där snålblåsten ven utan byalagens utställning på Gröndalsvägen 21. 

Där fanns diabilder som Björn Tapper, cykelhandlarens son tagit, videofilm med gamla Gröndalsbor, fiolspelemän och namnlistor som krävde att Kv Taljan och Blocket skulle bevaras. 

En av de många gamla som mötte upp var Kalle Berggren – Konstigt det där med vilka hus som bevarats och vilka som rivits sa han. 

Flera av husen på Utkiksbacken kunde gott stå i många år till, men lustigkulla 4 vid Gröndalsvägen borde de rivit istället för att rusta upp, så genomrutten som den är. 

(källa: Dagens Nyheter 1977)


Pressklipp om rivningshotet

Copyright © 2003 - 2024 All Rights Reserved Utkiksbacken21.sE