Uppvärmning av lägenheterna i Blocket 23


hzmalar

1906 när Utkiksbacken 21 var färdigbyggt var lägenheterna utan elektricitet, rinnande vatten och wc. Så sent som 1925 fick lägenheterna i fastigheten rinnande vatten.

Senare även elektricitet och wc i lägerheterna. De gamla utedassen revs i slutet av 1960 talet. Badrum fanns inte så sent som på 1970 talet i alla lägenheter.

Uppvärmningskostnaderna stod hyresgästerna för, det var kallhyra och det fanns flera kakelugnar i varje lägenhet. 

Under 1960-talet var det många kakelugnar som revs ut för att ersättas med varmvindar, Calex fotogenelement eller braskaminer. Kakelugnen på bilden finns kvar.


Teglet från alla demonterade kakelugnarna finns nergrävda i gräsmattan framför huset mot Utkiksbacken.

Det fanns flera alternativ för hyresgästerna, vedeldad kamin eller en fotogenkamin. 

Husqvarna’s fogenkamin ”Varm-Wind” eller Calex fotogenkamin fick ersätta de gamla kakelugnarna på Utkiksbacken 21. 

Vi är många idag som inte skulle komma på tanken att riva de fina kakelugnarna och ersätta dessa med dessa ”plåtkaminer”, men tiderna var annorlunda och de var enklare och bekvämare med fotogen än att elda med ved i  kakelugnarna.


Hur fungerar en Kakelugn?

Kakelugnens konstruktion går ut på att bygga flera rök kanaler inne i själva kakelugnen, värmen från själva eldstaden stiger först i en stor kanal.

Denna kanal delar sig upptill och vänder sig till två nedåtgående kanaler, dessa två kanaler böjer bakåt och uppåt, De två kanalerna bildar sedan en gemensam kanal. 

Värmen ”sparas” i kakelugnens stenmassa och sprider en jämn temperatur i rummet. 
Copyright © 2003 - 2024 All Rights Reserved Utkiksbacken21.sE