Foton från Gröndal


Men först lite historia: Gröndal började tidigt att utvecklas till en arbetar- och fabriksförstad i samband med västra stambanans utbyggnad i Liljeholmen på 1860-talet. Området ingick tidigare år 1898 i Liljeholmens municipalsamhälle inom Brännkyrka Kommun, vilket inkorporerades i Stockholm stad år 1913. Stadsdelen som under åren 1924-34 hette Ekensberg, fick sitt nuvarande namn efter en egendom som hette Gröndal. Under 1940- och 1950-talet blev stadsdelen känd för sina Stjärnhus och terrasshus som ritades av arkitektfirman Backströms & Renius och som uppfördes av byggmästare Olle Engkvist.  

Det finns även hyresvillor i Gröndal, Stockholms sista. Författarna Stefan Estby och Victor Estby har skrivit romanerna Beskjuten, jagad och plåtad som utspelar sig i Gröndal. Egendomen Gröndal var den tidigare del av Hägerstens ägor. 

Den användes främst som ett sommarnöje. inom området fanns flera andra sommarnöjen som hette Stora Fågelsången, Charlottendal och Ekenberg. på 1830-talet fanns det sex rodbåtsförbindelser och fyra vevslussförbindelser till Gröndal och Liljeholmen från centrala Stockholm. 

Stadsdelen har på grund av sitt läge länge gett känslan av ett lokalsamhälle. 
Copyright © 2003 - 2024 All Rights Reserved Utkiksbacken21.sE