Här kan du läsa vad besökare till Utkiksbacken21.se skriver.
Tack alla er som hör av sig med berättelser och fotografier under åren!


Hej!

Skulle vara kul att träffa dej Inger Hallman handlarens dotter, kommer i håg din farsa väldigt väl även affären som hade två ingångar. Har ett foto där jag sitter på affärstrappan, vore kul att få träffa flera av oss Marre Krister Kenta, Gösta "gösen" och Tompa. Janne julgran har jag träffat vi var och kikade i Gröndal för ett år sen, tappade sedan kontakten med honom. Så om du ser du detta Janne så hör av dig, vem vet kanske kunde vi lira lite bränboll på asfalten eller palla pergaoter på gösens gård. Må så bra alla Gröndalare

Hans Ekman

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Hej!

Jag heter Inger Hallman född Nilsson, vi flyttade till Gröndal 1950, min pappa köpte Gröndals livsmedel på Utkiksbacken 20. Jag tillbringade min barndom på Utkiksbacken,har tittat på fotografierna och minns dig Hasse Ekman, din syster Vajlett (korrekt stavning?) Bette från nr 21.

Saknar uppgifter om min kompis Viveka  Liljestrand som också bodde i detta hus med sina föräldrar Margit (Marre) och Knut (Knutte) och katten Tusse, även Nenne känner jag igen, måste ha bott i nr 17. Elisabet och Anders Forsblad i nr 30 samt deras kusin tror jag det var, Lillemor i nr 24, även Lena Bjuhr skymtar fram från nr 30. 

Mari-Louise och Krister Karlsson bodde bredvid affären i nr 22, deras farmor var en väldigt snäll dam som alltid gav mig dricks när jag gick med varor till henne. Gick även med varor till Janssons i nr 26, nr 28 bodde en känd konstnär som jag glömt namnet på, numera bebott av en som jag känner.

I hörnet på bilden Utkiksbacken och Matrosvägen n.b bodde tant Pettersson som var invalidiserad, cigarr Johan och Roos känner jag också igen, familjen Görtz bodde i samma hus som tobakshandeln. Själv bodde jag på Sjöbjörnsvägen 15 mitt emot Saltsjöbadstvätten med sina vakthundar som skällde om natten.

Vi brukade spela brännboll på Asfalten, jättekul, lekte även uppe i bergen vid nr 30. Åkte skidor och kana, plurrade på stora och lilla ”Vattis”, två i mitt tycke stora vattenpölar. På somrarna satt vi på söndag e.m.och tittade på båtarna som återvände från sina turer i Mälaren. 

Bl.a. tant Vera och farbror Hjalmar, kommer också ihåg familjen Nord med sina många söner,de bodde på Sjöbjörnsvägen längst ut under U-n 30. Jag kommer också ihåg de fina julgransplundringarna hos fam Karlsson, jag är högst uppe till höger och du Hasse längst ner i mitten på bilden därifrån. Vore roligt att ses igen och prata gamla minnen!


Inger Hallman född Nilsson

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!

Jag heter Kristina Karlsson (född Ekström) och bodde några år under min uppväxttid på Sjöbjörnsvägen 35. Huset är sedan många år rivet och har ersatts med två nya hus. Det hus jag bodde i var omodernt. Vattentoalett fanns, men bada fick vi göra i en balja på köksgolvet. Vattnet värmdes upp på gasspisen. Vi hade en kakelugn och en kamin i vår lägenhet som bestod av två stora rum, kök och ytterligare ett pyttelitet rum dit vår lillebror Bosse blev förpassad när han skrek på natten.

På sommaren åt vi middag på verandan med utsikt mot vattnet och Essingebron. Härligt var det att sitta där och se båtar tuffa förbi. På vintern såg vi hur unga grabbar jumpade bland isflaken. Vår mamma, Disa, skrämde min bror och mig och sa att det fanns bläckfisk och annat i vattnet, för att vi inte skulle gå ut på bergsklipporna varifrån man lätt kunnat ramla i vattnet. Ja, det var som att bo på landet men ändå inte långt till ”stan”. Huset rakt ovanför är Utkiksbacken 30. 

Där bodde min kamrat Elisabet Forsblad. Jag är född 1944 och gick årskurs 1-3 i Blommensbergs folkskola i ”Borgen”, varifrån jag bara har goda minnen. Då och då kikar jag på mitt gamla klassfoto och undrar vad det blev av alla dessa små telningar. Efter årskurs 3 så flyttade jag med min familj till Södertälje, men trivdes aldrig i min nya skola där. Längtade alltid tillbaka till Blommensbergs folkskola.

Det fanns många barn på Utkiksbacken att leka med. Förutom Elisabet Forsblad så minns jag en flicka som hette Marie-Louise och hos henne var det flera roliga barnkalas. För en tid sedan fanns bland bilderna ett foto från ett av kalasen där min bror och jag fanns med. Denna bild finns ej med längre..? Min bror heter Hans Ekström och är född 1943. Många härliga minnen finns kvar.

Visst kommer jag ihåg Roos specerier där tanterna handlade kött och Tobakshandlaren till vilken man gick med sin veckopeng och länge stod och valde vilket bokmärke som skulle inhandlas. Ännu kan jag känna doften av nybakade tekakor från Stockholmsbagaren på Utkiksbacken. Vet ej om tekakorna bakades där, men ugnsvarma var de i alla fall. En kyrka fanns längre ner på gatan där det var söndagsskola och äpplen med sirap vad dragplåstret.

För en tid sedan tog min bror Hasse och jag tvärbanan till Gröndal för en nostalgirunda. Vi fikade på Lundbergs Konditori och minns att vår mamma Disa alltid bjöd på saft och bakelse där när vi hade examensdag. Vi vandrade vidare upp på Gröndalsvägen och till Utkiksbacken. Tänk vad bergknallen på Utkiksbacken var liten, där vi gjorde våra första trevande försök på skidor.Jag blev riktigt glad när jag hittade denna sida om Utkiksbacken och kommer helt säkert att göra fler turer med Tvärbanan till Gröndal…

Kristina Karlsson (född Ekström)Södertälje

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej

Jag heter Thomas Strand född i Gröndal -49 boendes på Sjöbjörnsvägen 44 fram till -67. Blev väldigt glad och omtumlad när jag fann denna sida Utkiksbacken 21 av en slump. När jag tittade på fotona och sträckläste texterna så rusade alla minnena på mej som expresslok. Jag är lyckligt lottad som fått växa upp i Gröndal.
Vet att åtminstone en klasskamrat bor kvar i Ekensberg där han bott sedan födseln. Undrar om någon kommer
ihåg "Juppe" och hans häst och vagn som sopade gatorna i Gröndal.

Han var både folkilsken och väldigt halt.Häststallet var där backen mot Gröndalsskolan började.Vet att jag vågade mej dit några ggr och fick klappa hästen. På Sjöbjörnsvägen hade vi ett par småländska trädgårdsmästare som skötte gräsmattorna. Det va åtskilliga gånger som vi blev jagade spec av en av dom en lång senig smålänning för att vi trotsade de röda förbudsskyltarna med vit text "Förbjuet beträda gräsmattan".

Hur många ungar kan i dag bygga "kärror" eller lådbilar som vi kunde och som vi dödsföraktande körde nerför LM backen ner mot sjön. Eller när man låg nere på staketbryggan och metade mellan springorna efter aborre.
Ville man ha braxen så skulle man kasta sitt flöte åt LM sidan och ut till hängpilen,där gick dom riktigt stora.
Det fanns en man som nästan var kväll var nere på bryggan och metade braxen,han var i våra ögon
en virituos på detta och det va ett folknöje att sitta och titta på och han njöt av uppmärksamheten.

Såg under rubriken "Besökare" Tommy Hanson. Honom kommer jag ihåg spec för att han spelade i bandet
Glorys Clan Stockholms Hollies i våra öron,jag umgicks väldigt mycket med batteristen Peter Krauklis(Korpenstam,s) lillebror.Vi följde bandet på många spelningar runt förorternas ungdomsgårdar.Kompgittariste Uffe.... var även han Gröndalsbo medan bassisten bodde i Hornstull.

Sångaren Bosse Friberg bodde tror jag på fregattvägen.Ja det va en promille minnen.Hoppas det kommer mer minnen från andra som du kan vidarebefodra till sidan.

Mvh Thomas Strand

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!


Ser fram emot att läsa om utkiksbacken också.

MVH Anders Johansson matrosbacken12(Gröndalare sedan 1980)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!

Sitter och läser om Gröndal där mina föräldrar är uppvuxna. Mamma har berättat att det fanns ett kafferosteri Otto Dahlström hon var med på en reklamfilm som vi ej lyckats hitta runt -37 skulle jag tro?

Vänlig hälsning  Kristina


Hej!

Hittade din sida mera av en slump. 

Jag sökte efter vad som hände med Stockholms-bagarn AB och därmed ramlade in på din sida. Jag bodde inte på utkiksbacken men var där väldigt ofta eftersom min farmor och farfar bodde där en trappa upp och under en tid min farmors pappa bodde där också. Jag kommer inte ihåg vilket nummer huset hade men jag hittade en bild av det. 

Bilden visar bara dörren I hörnet av huset och den ledde in till lägenheten som låg en trappa ner från huvudingången. Om du har mer information om nummer på huset vore jag tacksam om du kunde uppdatera mig. Min farmor och farfar hette Eliard och Gunhild (Gullan) Lundman. Jag vet inte när dom flyttade in men farfar flyttade ut 1956 när min farmor dog.

Bra jobbat och kul att hitta gamla minnen.

LeifSouthland
New Zealand


Hej!

Jättefin hemsida. Speciellt kul att se alla gamla bilder och läsa om områdets historia!!!

// Kristina (uppväxt på Utkiksbacken 30)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!

Hittade sidan via länk på  brf Sjöfortet. Jätteintressanta dokument och filmlänkar. Stort tack. Birgitta

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!

Passade på att läsa din hemsida. Den var fin och vägjord. Nostalgin kändes direkt. 

Utkiksbacken 21 ingick i mina lek -och busrevir för sjuttio år sedan där huset med lökkupolen och Ormberget var fasta punkter i tillvaron.

Hälsningar / Lars Nygren

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Hej!

Bodde på Utkiksbacken 17 mellan åren 1945-68 Bodde alltså på Assis med Stockholmsbagarn på nedre botten.
Vi hade ju också brandtelefon på fasaden. Har den där skylten om brandkårstelefonen hemma i min hall nu.Fick den av min barndomsvän Gösta Hammarlund, han jobbar i brandkåren. Gösta å´ jag gick i Blommens ´52 - ´60Söta Agneta bodde i Din kåk. tror hennes pappa hade båt som stod uppställd på tomten över vintern. Han var väl kompis med Karlssons mitt emot.

Deras barn var ju´ Marie-Louis & Krister. Min kompis Kent Sthål bodde i samma kåk. Kul att hitta en bild på gamla 17! Det var en härlig miljö att växa upp i! Det förstod man inte då...

mvh Tommy Hanson

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!

Jag upptäckte hemsidan om 21.an av en slump, den är ju fantastisk! Vilket jobb!

HälsningarAnna Reimar i 23:an

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Hej

Såg din utmärkta hemsida om Utkiksbacken i Gröndal och fick då för mig att skicka ut en fråga.

Jag heter Jimmy Magnusson och har i mogen ålder börjat söka mina rötter.
I samtal med min farmors gamla syster (81 år) har det framkommit att en farbror till henne skulle
ha varit bosatt i Gröndal.Hans namn kan ha varit Alvar Magnusson och han var målarmästare. Som målare kan han ju sannolikt ha varit en känd profil. Han kan vara född runt sekelskiftet 1900.
Hon minns ju inte så mycket och har inte heller så stor förståelse för min nyfikenhet. Därför lägger jag ut en liten krok och ser om det kommer fram något.

Med vänliga hälsningar

Jimmy Magnusson

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!

Jag heter Janne Malmstedt 

Jag bodde på sjöbjörnsvägen 25 nedanför utkiksbacken under åren 1945-1959 jag skulle gärna komma ikontakt med Tommy Hanson via mail om du har hans mail adress. Andra barndomskamrater är Gösta Hammarlund Hans Ekman, Kent Stål som bodde på utkiksbacken. Vi kanske kunde starta ett Gröndals forum?


Var och fikade på Lundbergs I-helgen det var sig likt fast annan personal förstås.

Tack på förhand

Hälsar en gammal Gröndalare J.Malmstedt

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Hej!

Jag/vi flyttade från Utkiksbacken 21 i början på år 1950, jag minns fragment och relativt många. När vi flyttade så slängde vi massa saker, jag minns att jag slängde min nalle för vi skulle ju komma till ett slott där allt var modernt, där skulle nog inte min nalle passa in... mamma hämtade dock tillbaks nallen som fick följa med till Domargränd 16 i Västertorp. 

Minns när filmjölken kom till affären, jag fick handla en flaska men minns inte om jag fick pengar eller inte men jag snubblade på gallret utanför butiken och flaskan gick i tusen bitar, jag fick en ny flaska men jag tror mamma Ruth fick bära hem den sen... 

Den blå isbilen som kom till mataffären tvärs över gatan, gubbsen som la en jättestor isbit på ryggen och bar in... pappa gjorde glass i en mjölkkanna som han snurrade fram och tillbaks, hur det där gick till minns jag inte. 

Vedboden en bit nerför Utkiksbacken, där man också kunde köpa fotogen men det har berättats för mig i andra hand. Bageriet nere på asfalten där en del grabbar fick en båtmössa, var den inte grå i någon slags väv?Frisören som bad mig böja huvudet framåt för på golvet simmade fiskar förbi, sa han..., jag lutade mig spänt framåt men inte simmade det några fiskar där inte, jag tittade länge neråt golvet och frisören var nog nöjd. 

Min sparkcykel som bageribilen körde över, som pappa sa att han skulle rikta, pyttsan den var ju platt som en pannkaka.Den stora röda ballongen jag fick, som naturligtvis gick sönder, pappa blåste upp små, pyttesmå ballonger av resterna som blev över efter den spruckna ballongen!Tobakskiosken nere i hörnan, när tidningsbilen kom så körde han upp några meter uppåt Matrosbacken, killen som stod bakom flaket på någon bräda tog en tidningsbunt och rusade in i tobaksaffären och sprang ut för att precis i sista sekunden hoppa upp på lastbilen !!!Brorsans "bob", som någon grabb "lånade" som vår pappa sen såg åka nerför Utkiksbacken, jorå brorsan fick tillbaks den! Min lilla blå två-hjuling, där tramporna inte hade frigång utan gick runt hela tiden, puh...

Minns köket med diskbänk av marmor som mamma och pappa var så rädd om, vedspisen med en behållare för varmvatten på sidan. Kakelugnen minns jag inte med däremot radiogrammofonen och telefon som vi hade, fick det berättat för mig att pappas moster såg till att vi fick telefon, vilket inte var så vanligt på den tiden.

En flicka fick telefonnumret och jag satt spänt och väntade på att hon skulle ringa men icke gjorde hon det, undrar vad jag skrev för krumelurer på lappen som jag gav till henne...När vi sprang över gatan, utkiksbacken, den svarat radiobilen som åkte förbi precis just då, pekade finger med sin vita handske, gissa om man tittade nästa gång innan man sprang över gatan...Som sagt var, fragment minns jag men inte mycket mer, kanske minns min tre och ett halvt år äldre broder Leif mer. Jag får fråga honom...

Tommy Högberg

                                                                       

 

Copyright © 2003 - 2024 All Rights Reserved Utkiksbacken21.sE